Ușă ALA adăpost civil Aviz Tehnic PSI - Prețuri Producător

Uși Metalice Etanșe și Obloane pentru Adăpostul de Protecție Civilă

Tâmplăria metalică etanșă ALA, este destinată construcţiilor civile si industriale, în ale căror subsoluri sunt amenajate adăposturi ALA de protecție civilă. Ușile etanșe pentru adăposturile de protecție civilă asigură protecția la etanșeitate şi rezistenţa la presiune, a intrărilor şi ieșirilor de salvare ale adăpostului.

Obloane etanșe OME. Uși metalice UME. Ușă etanșă adăpost protecție civilă

usa ala adapost civil

Uși ALA sau uși metalice ALA sau uși și obloane metalice etanșe pentru adăpost public protecție civilă – sub aceste denumiri sunt întâlnite de obicei niște uși metalice speciale, destinate adăposturilor subterane de protecție civilă. 

ALA vine de la formularea mai veche „Apărare Locală Antiaeriană”, folosită înainte de ’89. Cu toate acestea, expresia “uși ALA” s-a păstrat și este folosită preponderent și astăzi.

Tipuri de Uși ALA: Usa Metalică Etanșă UE, UME și Obloane Metalice Etanșe tip OME

usa ala adapost protectie civila

Ușă ALA UME0

 • 800 mm (L) x 1800 mm (H) 
 • Grosimea tablei: 25 mm
 • Greutate 451 kg
usa ala adapost protectie civila

Ușă ALA UME1

 • 800 mm (L) x 1800 mm (H) 
 • Grosimea tablei: 18 mm
 • Greutate 370 kg
usa ala adapost protectie civila

Ușă ALA UME2

 • 800 mm (L) x 1800 mm (H) 
 • Grosimea tablei: 14 mm
 • Greutate 260 kg

Ușă Metalică Etanșă UE - Siguranță și Protecție

Ușa metalică etanșă UE este montată la cabine și în încăperea-tampon de la grupul sanitar din adapostul de protecție civilă. Aceasta este testată la 100 mm coloană de apă timp de 30 de minute și este rezistentă la presiune – suportă o sarcină directă de 6480 daN (6600 kg-forță) și o sarcină indirectă de 1440 daN (1470 kg-forță)

Obloanele metalice etanșe OME0, OME1 și OME2

Sunt utilizate la ieșirea de salvare din adapostul de protecție civilă. Golul de trecere are dimensiunile de 0,7 x 0,7 m, iar foaia mobilă a oblonului are dimensiunile de 0,8 x 0,8 m. Grosimea foiței de tablă variază între 16 mm, 10 mm și 8 mm, în funcție de tipul oblonului.

Oblon ALA OME0

 • 700 mm (L) x 700 mm (H) 
 • Grosimea tablei: 16 mm
 • Greutate 125 kg

Oblon ALA OME1

 • 700 mm (L) x 700 mm (H) 
 • Grosimea tablei:  10 mm
 • Greutate 95 kg

Oblon ALA OME2

 • 700 mm (L) x 700 mm (H) 
 • Grosimea tablei: 8 mm
 • Greutate 80 kg

Uși și Obloane ALA: Siguranță și Protecție În Adăposturile Civile

Adăposturile civile sunt baricade esențiale în fața atacurilor armate sau dezastrelor naturale, oferind populației un refugiu sigur în momente critice. În centrul acestei protecții stau ușile și obloanele ALA, concepute special pentru a oferi etanșeitate și rezistență superioară.

Material de Înaltă Calitate

Fiecare ușă și oblon ALA este fabricat din tablă de oțel de înaltă calitate, garantând durabilitate și rezistență în fața provocărilor.

Rezistență Maximă

Clasificarea ușilor ALA reflectă nivelul lor de rezistență la foc, explozie și impacturi externe, oferind astfel asigurarea că adăpostul este protejat în fața oricăror amenințări

Diversitate și Personalizare

Disponibile în mai multe variante precum UME0, UME1 și UME2, aceste uși și obloane pot fi adaptate nevoilor specifice ale fiecărui adăpost. Mai mult, după aplicarea grundului și montarea prin turnare, pot fi vopsite și personalizate conform dorințelor clienților

Obloane Etanșe

Alături de uși, obloanele ALA completează sistemul de protecție, având aceeași rezistență și etanșeitate, și fiind disponibile în variante precum OME0, OME1 sau OME2.

Panou Metalic Etanș PME2

Dimensiunile golului de 1,4 x 2,1 m și dimensiunile exterioare de 1,64 x 2,34 m, confecționat din tablă de 8 mm grosime

Panou Metalic Etanș PME2 2K

Dimensiunile golului de 2,8 x 2,1 m și dimensiunile exterioare de 3,1 x 2,3 m, confecționat din tablă de 8 mm grosime.

Standardizare și Regulamente PSI pentru Uși ALA

Ușile și obloanele ALA sunt fabricate conform standardelor naționale, adaptate la cerințele și condițiile specifice ale fiecărei țări. În România, de exemplu, acestea sunt fabricate după standarde specifice, având capacitatea de a rezista la presiuni înalte și de a asigura izolarea adăpostului de influențele externe.

Aplicații și Utilizări ale Ușilor Etanșe pentru Subsoluri

Adăpostul ALA trebuie să fie etanș și protejat față de explozii, gaze sau substanțe chimice nocive. Prin urmare, ușile și obloanele ALA joacă un rol vital în păstrarea siguranței și securității persoanelor aflate în interior.

În cazul în care ușile principale sunt blocate sau distruse în urma unui atac, obloanele etanse OME pot fi utilizate ca o cale alternativă de evacuare, asigurând o ieșire rapidă și în siguranță.

Specificații Tehnice: Ușile și obloanele ALA sunt produse în diferite dimensiuni și specificații

Uși metalice etanse UME1:

 • Dimensiuni: 0,8 x 1,8 m
 • Grosime: 18 mm
 • Greutate: Aproximativ 370 Kg
 •  

Uși metalice etanse UME2:

 • Dimensiuni: 0,8 x 1,8 m
 • Grosime: 14 mm
 • Greutate: Aproximativ 260 Kg
  •  

Obloane metalice etanse OME0, OME1 și OME2:

 • Dimensiuni: 0,8 x 0,8 m
 • Grosime: 16 mm, 10 mm și 8 mm, respectiv
 • Greutate: 125 Kg, 95 Kg și 80 Kg
 •  

Fiecare tip are caracteristici și aplicații specifice, asigurând un nivel optim de protecție în funcție de necesitățile adăpostului.

Solicită ofertă
Please prove you are human by selecting the truck.

Construcție ușă metalică etanșă pentru adăpost de protecție civilă ALA

Exemplu de compartimentare al unui adăpost de protecție civilă conform normelor tehnice protecție civilă 177/1999

desen adapost protectie civila ALA

Montajul corect al ușilor și obloanelor metalice etanse ALA

Conform normelor în vigoare, montajul ușilor și obloanelor metalice etanse pentru adapostul de protecție civilă ALA se realizează prin înglobarea ramelor acestora în peretele de beton, la turnarea peretelui.

Având în vedere că aceste uși și obloane metalice trebuie să îndeplinească cerințe speciale de etanșeitate și rezistență la presiune, modul de montaj trebuie să asigure în mod obligatoriu atât rezistența, cât și etanșeitatea.

Cerințe speciale pentru montajul ușilor ALA

În proiectarea peretilor unui adapost ALA, se prevede un prag de cel puțin 150 mm la partea de jos a ușilor și obloanelor ALA.

Principalele etape de montaj al ușilor ALA sunt următoarele:

 1. Se realizează carcasa de armatură a diafragmei (peretelui) subsolului.
 2. Se scot bolturile de la balamale și se demontează foaia de ușă.
 3. Se pozează rama ușii ALA / oblonului ALA în golul corespunzător din carcasa de armatură a peretelui și se sudează de armatură prăzniurile (ancorele) ramei. Prinderile trebuie să fie suficient de rezistente și rigide, astfel încât să mențină rama ușii / oblonului în poziția corectă și să prevină deplasarea acesteia la turnarea și vibrarea betonului. Dacă rama nu vine dotată cu prăzniuri (ancore), producătorul va specifica tipul, dimensiunile, numărul și poziționarea acestora pe rama. Sudurile vor fi realizate astfel încât să nu afecteze capacitatea portantă a armaturii și ancorilor.
 4. Se cofrează peretele (diafragma), se toarnă și se vibrează betonul.
 5. Se decofrează și se verifică poziționarea corectă a ramei ușii / oblonului. Se verifică eventualele segregări ale betonului.
 6. Se montează tablia ușii / oblonului.

Nu se vor monta foi de ușă ALA (sau obloane ALA) înainte ca betonul să atingă o capacitate portantă suficientă (de regulă, nu mai devreme de 14 zile de la turnare, în funcție de sezon și temperaturi). Ușile sunt foarte grele, iar mișcarea ramei în betonul insuficient întărit poate compromite etanșeitatea unui adapost de protecție civilă.

Obloane metalice etanșe ALA tip OME pentru adăpost protecție civilă

oblon ome2 ala

Oblon etanș OME2

Modele obloane pentru adăposturi civile ALA. OME0, OME1 și OME2. Se folosesc pentru intrările și ieșirile din spațiile destinate protecției civile în vremuri extreme. Obloanele OME se montează înaintea construcției adăpostului și se toarnă beton în jurul lor. Durata de viață a unui oblon OME este de 25-30 de ani.

Specificații tehnice OME0, OME1 și OME2:

Dimensiune execuție: 700 x 700 m. Dimensiune gol montaj OME: 730 x 730 mm

 • Grosime tablă OME0 – 16 mm
 • Grosime tablă OME1- 10 mm
 • Grosime tablă OME2 – 8 mm

Obloanele etanșe metalice se pot monta și la depozitele de muniție și armament aflate în unitățile militare datorită rezistenței foarte mari pe care o au la presiune. De exemplu, OME2 are o presiune de 3.4 bari și face față condițiile exterioare extreme. Obloanele etanșe ALA respectă cerințele legii 10/1995 care face referire la Calitatea în Construcții și care au fost aprobate de ISU (Insperctoratul General pentru Situații de Urgență)

Întreținerea ușilor ALA: Păstrarea funcționalității și durabilității și inspecția periodică a ușilor și obloanelor metalice etanse ALA

Pentru a funcționa corect în caz de necesitate, fiecare ușă metalică etanșă ALA și fiecare oblon metalic etanș ALA trebuie să fie inspectate periodic și întreținute în stare optimă. Inspecția ușilor și obloanelor ALA se efectuează la intervale de 30-60 de zile, de către personal calificat. Inspectarea poate avea loc și în situații în care au avut loc evenimente sau modificări care pot afecta funcționarea corectă a ușilor.

Doriti o oferta de pret personalizata?

Consultanță și montaj uși UME ALA pentru adăpost de protecție civilă. Livrare rapidă. Asigurăm transport uși ALA în București și în țară

Oferim servicii de montaj și transport pentru uși ALA pentru adăpost de protecție civilă. Termene de livrare rapide : 0722 579 818 și prin adresa de e-mail office@waldeck.ro
Phone icon
+40722314441
Va putem ajuta?